Skatt

Skattemeldingen blir sendt ut på forskjellige datoer

By 25. mars 2020 november 22nd, 2020 No Comments

Skatteetaten vil sende ut skattemeldingen for 2019 på forskjellige datoer fra 18. mars til 31. mars. Til sammen vil 4,9 millioner skattytere motta skattemeldingen.

– Skattemeldingen din er ikke tilgjengelig før du får en e-post eller SMS fra Skatteetaten. Det er dermed ingen grunn til å logge seg på før du får beskjed fra oss, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Flertallet får helt ny skattemelding

Over tre millioner skattytere får en helt ny og enklere skattemelding i år.

Selv om de fleste lønnstakere og pensjonister i år får en helt ny skattemelding, vil noen motta skattemeldingen i gammelt format. Næringsdrivende, deres ektefeller og de som får skattemeldingen på papir, mottar den i det formatet de kjenner fra før. De vil få skattemeldingen fra 31. mars enten digitalt eller på papir i postkassen.

– Enklere å sjekke, lettere å fylle inn

Den nye skattemeldingen vil være tilgjengelig på skatteetaten.no.

– Den nye skattemeldingen gjør det enklere å forstå og sjekke. Husk å sjekke at opplysningene stemmer og fyll ut det som mangler, slik at du betaler riktig skatt, oppfordrer Holte.

Skattemeldingen for lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende er forhåndsutfylt med opplysninger om inntekt, formue, bolig, gjeld og fradrag i året 2019. Det er fortsatt noen skatteforhold du selv må fylle ut i skattemeldingen, for eksempel utleieinntekter og verdier du har i andre land.

–  Ikke gå glipp av fradrag

Skatteetaten vet ikke alt om deg, og det er du som kjenner din økonomi best. Du er selv ansvarlig for å oppgi fullstendige opplysninger som er grunnlaget for å beregne skatten din.

– Du kan også gå glipp av fradrag, hvis du ikke fyller inn korrekte opplysninger i skattemeldingen, som for eksempel fradrag for reiseutgifter, minner skattedirektøren om.

Postene slik vi kjenner dem fra tidligere er i den nye skattemeldingen erstattet av temaer som hører naturlig sammen:

 • Arbeid, trygd og pensjon
 • Bank, lån og forsikring
 • Bolig og eiendeler
 • Familie og helse
 • Finans
 • Gave og arv
 • Personlige forhold

Hvis du endrer et tall, så ser du oppdatert skatteberegning i skattemeldingen med en gang.

I skattemeldingen får du veiledning og enkelte svar underveis. Dette gjør det enklere å levere korrekte opplysninger og få riktig skatt.

Kan få skattepengene tilbake tidligere

Skatteoppgjøret kan, med noen forbehold, være ferdig i løpet av en til to uker etter at du leverer skattemeldingen. For å kunne få skattepenger tidligere er det noen betingelser:

 • Du bruker ny skattemelding
 • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
 • Du må ha skatt til gode
 • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

– Det er viktig at du trykker på knappen for å levere den nye skattemeldingen for å få skattepenger som du har til gode tidligere. Hvis du ikke leverer, får du skatteoppgjøret tidligst i juni, som før, forklarer skattedirektøren.

Dette gjelder ikke dersom du må betale restskatt. Da kommer skatteoppgjøret tidligst i juni uansett.

Samme frist

Leveringsfristen er som før: 30. april for lønnstakere og pensjonister og 31. mai for næringsdrivende.

Trenger du å utsette frist eller få hjelp av andre?

Hvis du trenger mer tid til å sjekke skattemeldingen eller hente opplysninger du skal levere, kan du selv utsette leveringsfristen.

– Det er i utgangspunktet god tid til leveringsfristen 30. april, men i denne spesielle situasjonen vi er i nå, kan det være nyttig å vite at du kan utsette leveringsfristen. Dette gjør du enkelt på skatteetaten.no og du får automatisk utsatt frist med én måned til 31. mai (30. juni for næringsdrivende), sier skattedirektøren.

– Alternativt kan du delegere tilgang til å se, endre eller levere skattemeldingen din til noen andre du stoler på. Dette kan alle gjøre, uansett årsak.

Fristen for å søke om utsatt frist er 30. april. Det gjøres her: skatteetaten.no/utsettelse.

Her kan du gi andre tilgang til å endre og levere skattemeldingen din: skatteetaten.no/delegere.

Kilde: Skatteetaten

Atle Melø

Partner

amelo@melo.no
+47 951 80 979